Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2009

Συγγραφέας: ΝΤΙΚΕΝΣ ΤΣΑΡΛΣ
Εκδόσεις: ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ







Περιγραφή:
Ο τσιγγούνης και μισάνθρωπος Σκρουτζ το μόνο που έχει στο μυαλό του είναι το χρήμα. Κάποια παραμονή Χριστουγέννων όμως ένα φάντασμα εμφανίζεται στο δωμάτιό του. Προσπαθεί να φανερώσει στον Σκρουτζ το πραγματικό νόημα των Χριστουγέννων. Θα τα καταφέρει; Η εξαίρετη εικονογράφηση του Roberto Innocenti θυμίζει σκηνικό από κινηματογραφική ταινία.
Συγγραφέας: ΝΤΙΚΕΝΣ ΤΣΑΡΛΣ
Εκδόσεις: ΑΓΚΥΡΑ







Περιγραφή:
Ο Όλιβερ Τουίστ οδηγεί τον αναγνώστη σε μια ιστορική αναδρομή, στο Λονδίνο κάποιας άλλης εποχής: σε μια πόλη γεμάτη βρόμικα σοκάκια, θορυβώδη πανδοχεία και στέκια κάθε λογής απατεώνων. Την ημέρα, στους δρόμους κυκλοφορούν καθωσπρέπει κύριοι και κυρίες, πλανόδιοι πραματευτάδες και επιδέξιοι
πορτοφολάδες. Το βράδυ, όμως, όταν η πυκνή ομίχλη αργοσέρνεται πάνω από τον
Τάμεση, το Λονδίνο γίνεται μια πόλη όπου μόνο κακούργοι σαν τον Φάγκιν και τον Σάικς τολμούν να ξεμυτίσουν...
Συγγραφέας: ΦΡΑΝΚ ΑΝΝΑ
Εκδόσεις: ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ Σ.Ι








Περιγραφή:
Η Α. Φρανκ γεννήθηκε στις 12 Ιουνίου 1929 από Εβραιογερμανούς γονείς. Ήδη από τα παιδικά της χρόνια ένιωσε τη φρίκη της καταδίωξης των Εβραίων και τον τρόμο του κρυψίματος στον πόλεμο. Η οικογένειά της που είχε καταφύγει και κρυφτεί στην Ολλανδία ανακαλύφθηκε τον Αύγουστο του 1944 στο καταφύγιό της στο Άμστερνταμ και στάλθηκε στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Το Μάρτη του 1945 πέθανε η Α. Φρανκ στο στρατόπεδο Μπέργκεν-Μπέλζεν. Μετά την σύλληψη της οικογένειας βρέθηκαν ανάμεσα σε εφημερίδες και βιβλία τα χαρτιά του ημερολογίου της Α. Φρανκ που έγραφε από τα 13 της χρόνια στην Ολλανδία.
Έτσι εκδόθηκε αυτό το ημερολόγιο σε πολλές γλώσσες και προξένησε σ' όλο τον κόσμο τρομερή αίσθηση σαν ντοκουμέντο.

Συγγραφέας: ΝΤΙΚΕΝΣ ΤΣΑΡΛΣ
Εκδόσεις: ΑΓΚΥΡΑ









Περιγραφή:
Ο μεγάλος συγγραφέας μάς ιστορεί τη μαρτυρική ζωή ενός παιδιού που το κατατρέχει ο πατριός του και που εξαιτίας του χάνει και την αγαπημένη μητέρα του, στην αγκαλιά της οποίας έβρισκε παρηγοριά, όταν ξέφευγαν κι οι δυο από την επιτήρηση του φοβερού ανθρώπου. Όμως, ο μικρός Ντέιβιντ καταφέρνει να γλιτώσει από τα χέρια του κακού πατριού καταφεύγοντας στο σπίτι μιας ιδιότροπης γεροντοκόρης θείας του που, ωστόσο, πίσω από τη φαινομενική ψυχρότητά της κρύβει μια χρυσή καρδιά.
Συγγραφέας: ΧΕΜΙΝΓΟΥΕΙ ΕΡΝΕΣΤ
Εκδόσεις: ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ Σ.Ι







 Περιγραφή:
Ο Γέρος και η Θάλασσα η ιστορία του γερο-ψαρά Σαντιάγκο και του ξιφία που ψάρεψε μετά από βδομάδες ολόκληρες άκαρπων προσπαθειών, είναι ένα από τα τελευταία έργα του Χεμινγουαίη και αποτελεί το αριστούργημά του.
Πρόκειται για μια απεριόριστη αλληγορία, έναν πραγματικό μύθο για τις μάχες που δίνει ο άνθρωπος, μάχες κι αγώνες που πρέπει να τις εξουσιάζει με τέτοιον τρόπο, ώστε ακόμα κα ο χαμός του να έχει αξιοπρέπεια και ν΄αποτελεί ταυτόχρονα μια νίκη.
«Ο άνθρωπος καταστρέφεται, ποτέ δε νικιέται».
Εκδόσεις: ΑΓΚΥΡΑ








Περιγραφή:
Η καλύβα του Μπαρμπα-Θωμά είναι η ιστορία ενός σκλάβου, που ζει σ' ένα μεγάλο αγρόκτημα, ευτυχισμένος με την οικογένειά του. Ο κύριός του όμως, αναγκάζεται να τον πουλήσει κι ο Μπαρμπα-Θωμάς πέφτει στα χέρια ενός σκληρού αφέντη, όπου και πεθαίνει καρτερικά. Όταν κυκλοφόρησε για πρώτη φορά η Καλύβα του Μπαρμπα-Θωμά, έκανε τέτοια εντύπωση, ώστε θεωρείται ότι ήταν η σπίθα που έβαλε τη φωτιά του περίφημου αμερικανικού εμφυλίου πολέμου.
Συγγραφέας: ΝΤΙΚΕΝΣ ΤΣΑΡΛΣ
Εκδόσεις: ΚΕΔΡΟΣ








Περιγραφή:
Οι Μεγάλες προσδοκίες είναι οι μεγάλες ψευδαισθήσεις. Ο Ντίκενς υποχρεώνει τον ήρωά του, μέσα από τη σκληρή εμπειρία, να δει καθαρά τον εαυτό του και τη ζωή του, να απαλλαγεί απ'τις ονειροπολήσεις του. Το χρήμα που θα μεταμορφώσει σε νεαρό ευπατρίδη, αποξενωμένο από το λαό και τον κόσμο της δουλειάς, τον μικρό παραγιό προέρχεται από κάποιον κατάδικο. Ανάμεσα στα υπόγεια της κοινωνίας και στην επιχρυσωμένη της επιφάνεια, η επικοινωνία μοιάζει άμεση κι είναι σαν να μας αποκαλύπτονται τα σκοτεινά βάθη του κοινωνικού ασυνείδητου.




ΜάκβεθΠεριγραφή : "Ο Μάκβεθ είναι ένα αριστούργημα. 'Οταν το διαβάσεις - και, κυρίως όταν το ζεις στη θεατρική του πραγματικότητα - αισθάνεσαι δέος απέναντι στον δημιουργό Νου που το έκανε αριστούργημα. 'Οταν το μεταφράσεις, ανακαλύπτεις τον τρόπο που χρησιμοποιεί αυτός ο νους για να το κάνει αριστούργημα. Ο τρόπος του Σαίξπηρ είναι να γεννήσει τον "νου" του έργου και να τον αφήσει, στη συνέχεια, να δημιουργεί σχεδόν αυτόνομος - με μια δική του πλέον "σκέψη" - το νόημα ή την συγκίνηση ή την ποιητική του εαυτού του. Και ο νους του δράματος Μάκβεθ είναι, κυριολεκτικά, ένας λαβύρινθος - στον οποίον, ως μεταφραστής μπαίνεις γνωρί- ζοντας από την απλή του ήδη ανάγνωση ότι εκεί μέσα σε περιμένουν τρια θέματα - τέρατα. Ο Θάνατος, σε ολόκληρο τον οντογνωσιολογικό του όγκο και δίπλα του ο ανθρώπινος δήμιος: ο φόνος το Μεγάλο, ως δεδομένο, φυσικό αίτημα της ψυχής και δίπλα του, η ανθρώπινη αναπηρία που το εξαθλιώνει: η πολιτική εξουσία, το Κακό, με όλη την κοσμολογική του ισχύ και δίπλα του, η γήινη θεολογία που το εξανθρω- πίζει για να το παραδώσει στον ομόλογο αντίπαλό του: το καλό. Και πάνω απ' όλα, ο Φόβος που εκλύεται από την ανισορροπία αυτών των άνισων δίδυμων μεγεθών - αλλά και παραμερίζει το μεγάλο, για να διασταυρωθούν τα δύο άλλα: η ένωσή τους θα γίνει ένας εφιάλτης του Χάους, ή ένα "αριστούργημα του Χάους", όπως αναγγέ- λλεται το έγκλημα του Μάκβεθ.

Τίτλος : Μάκβεθ
Συγγραφέας : Σαίξπηρ, Γουίλιαμ
Εκδόσεις : ΚΕΔΡΟΣ






Συγγραφέας: ΤΟΛΣΤΟΙ ΛΕΩΝ
Εκδόσεις: ΓΚΟΒΟΣΤΗΣ








Περιγραφή:
Το κλασικό βιβλίο-ύμνος στην αιώνια γυναίκα. Μια απέραντη τοιχογραφία της
ρώσικης κοινωνίας. Έκδοση πλήρης για πρώτη φορά στα ελληνικά. Μετάφραση από το
πρωτότυπο.Την αγάπη προς τη γυναίκα, ο Λιέβιν όχι μονάχα δεν μπορούσε να τη
φανταστεί χωρίς το γάμο, μα, καθώς σκεφτόταν τα ζητήματα αυτά, πρωτύτερα
φανταζόταν την οικογένεια και μετά πια τη γυναίκα, που θα του έδινε την
οικογένεια. Και οι αντιλήψεις του για το γάμο, γι΄αυτό το λόγο, δεν έμοιαζαν
καθόλου με τις αντιλήψεις της πλειονότητας των γνωριμιών του, για τους οποίους
ο γάμος ήταν μια από τις πολλές και διάφορες κοινές βιοτικές υποθέσεις . Για
τον Λιέβιν ήταν η κυριότερη υπόθεση της ζωής, που από αυτήν εξαρτιόταν όλη της
η ευτυχία. Και τώρα έπρεπε να παραιτηθεί από κάθε τέτοια σκέψη.
Συγγραφέας: ΣΑΙΞΠΗΡ ΟΥΙΛΛΙΑΜ
Εκδόσεις: ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ








Περιγραφή:
Ο "Άμλετ" είναι το ανώτερο δημιούργημα που έδωσε η τέχνη του Σαίξπηρ και η
εποχή της Αναγγένησης. Ο ήρωας τούτος είναι σαν σεισμογράφος που παθιάζεται με
όλα και υποφέρει απ' όλα. Είναι ένας γίγαντας της σκέψης. Η τραγωδία του είναι
η τραγωδία του σκεπτόμενου ανθρώπου. Το ταξίδι μαζί του είναι σαν να διαπλέεις
το χάος. Τούτος ο ξεχωριστός ήρωας, που λέει πως του 'λαχε να "διορθώσει τον
ξετροχιασμένον καιρό" δε βρίσκεται αντιμέτωπος με το κοινό έγκλημα, παρά
έρχεται αντιμέτωπος με την ίδια την εγκληματική εξουσία, πηγή και αφετηρία κάθε
εγκλήματος, της βίας και της απάτης, που χάρη σ' αυτούς τους υπηρέτες της
υπάρχει κι εξασφαλίζει τη συνέχειά της. Η αλήθεια, που φανερώνεται στον ?μλετ
με το φάντασμα του πατέρα του, φέρνει τον κόσμο τούμπα μέσα του, τα πάνω κάτω:
Όταν ανακαλύπτει ότι ο κόσμος έχει επικεφαλής έναν κοινό δολοφόνο, "πορτοφολά
του θρόνου και της εξουσίας".

Εκδόσεις: ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ Σ.Ι








Περιγραφή:
Ξεκινώντας από ένα έγκλημα για το οποίο υπεύθυνη είναι η ίδια η κοινωνία, ο Ντοστογιέφσκι, στο πρόσωπο του θύτη, που είναι συγχρόνως και θύμα, προβάλλει την υπαρξιακή του αγωνία σε έναν κόσμο ζοφερό.
Με το «Έγκλημα και τιμωρία» ο συγγραφέας θέτει ενώπιόν μας το υπαρξιακό πρόβλημα:
Ο φοιτητής Ρασκόλνικωφ, που έγινε δολοφόνος διαμαρτυρόμενος για την κοινωνική αδικία και καταγγέλοντάς την, προβληματίζεται αν σε τελευταία ανάλυση είναι ο ίδιος εγκληματίας, τη στιγμή που όσοι κάνουν τους πολέμους ευθύνονται για εκατομμύρια θανάτους σε όλο τον κόσμο...
Η ψυχολογική ανάλυση του ήρωα από το μεγάλο Ρώσο συγγραφέα δίνει στο έργο βάθος και ο προβληματισμός του το καθιστά διαχρονικό. Δίκαια θεωρείται ένα από τα μεγάλα μυθιστορήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας και διδάσκεται σε πολλές σχολές Ψυχολογίας πανεπιστημίων του σύγχρονου κόσμου.
Οι Αθλιοι
Συγγραφεας:Βικτορ Ουγκο


Η ιστορία του Γιάννη Αγιάννη είναι η αγωνιώδης πορεία μιας ανθρώπινης συνείδησης από το βόρβορο και το χάος προς το Αγαθό. O Oυγκώ συσχετίζει μ' ένα ρωμαλέο και ανεπανάληπτο τρόπο την περιπέτεια μιας ανθρώπινης ψυχής με την περιπέτεια ενός ολόκληρου λαού και μιας ολόκληρης κοινωνίας σε μια ταραγμένη εποχή. Στις σελίδες του βιβλίου παρελαύνουν όλοι εκείνοι οι ήρωες που γοήτεψαν και γοητεύουν γενεές ολόκληρες αναγνωστών και που εκφράζουν, χωριστά ο καθένας, ένα χαρακτηριστικό ανθρώπινο τύπο, μια συστατική πλευρά της ανθρώπινης ύπαρξης.
 
Όσα παίρνει ο άνεμος

Οσα παιρνει ο ανεμος
Συγγραφεας:Μαργκαρετ Μιτσελ



Η Σκάρλετ Ο'Χάρα είναι μια ματαιόδοξη νέα γυναίκα που είναι κακομαθημένη από την πολύ προσοχή που της δίνει το αντίθετο φύλλο. Είναι η καλλονή της πόλης στην οποία ζει, και κανένας άντρας δε μπορεί να ξεφύγει όταν αποφασίσει να τον σαγηνεύσει, εκτός από τον Άσλευ. Είναι ο μόνος άντρας που της είπε ποτέ "όχι", και αυτός είναι ο μοναδικός λόγος που έχει εμμονή μ' αυτόν σε όλη τη διάρκεια της ιστορίας. Στο τέλος όμως συνειδητοποιεί πως δεν αγαπά αυτόν, αλλά το σύζυγό της Ρέττ. Όμως η συνειδητοποίηση αυτή έρχεται πολύ αργά, ο Ρέττ την εγκαταλείπει αφού εκστομίσει την πιο διάσημη ατάκα την οποία οι ανάγνώστες σε όλο τον κόσμο θυμούνται: "Αγαπητή μου, δε δίνω δεκάρα!" παρόλο που δε συμπαθούμε την Σκάρλετ πολύ και υπάρχουν φορές που πραγματικά τη μισούμε όσο τη μισούν οι χαρακτήρες του βιβλίου, δε μπορούμε παρά να να θαυμάσουμε το κουράγιο και την αδάμαστη θέλησή της. Κατορθώνει πράγματα τα οποία είναι αδιανόητα για μια γυναίκα της εποχής της: παραδείγματος χάριν, να βγεί εξω από το σπίτι όντας έγκυος. Το ένα πράγμα που την κάνει να συνεχίζει μέσα σε όλες τις δυσκολίες, έχει πια γίνει ένα διάσημο σλόγκαν, "Αύριο είναι μια άλλη μέρα".

ΟΝΕΙΡΟ ΘΕΡΙΝΗΣ ΝΥΧΤΟΣ
Συγγραφεας:Ουιλλιαμ Σαιξπηρ  

Τo Όνειρο Θερινής Νυκτός είναι μια ρομαντική κωμωδία του Ουίλιαμ Σαίξπηρ. Περιγράφει τις περιπέτειες τεσσάρων νεαρών Αθηναίων και μιας ομάδας ερασιτεχνών ηθοποιών, τη σχέση τους με το Δούκα και τη Δούκισσα της Αθήνας, Θησέα και   Ιππολύτη, και με τα ξωτικά ενός δάσους κάτω από το φεγγάρι. Είναι ένα από τα γνωστότερα και πιο
πολυπαιγμένα έργα του Σαίξπηρ σε όλο τον κόσμο.